Followers

Labels

Wednesday, August 11, 2010

Ramadhan Datang LagiWahai teman2 skalian..
Tahukah anda keistimewaan Bulan Ramadhan..

1. Al-Quran d trun kan pada bulan mulia iaitu Bulan Ramadhan

(Beberapa hari yang ditentukan itu ialah) bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) Al Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeza (antara yang hak dan yang bathil). Kerana itu, barangsiapa di antara kamu hadir (di negeri tempat tinggalnya) di bulan itu, maka hendaklah ia berpuasa pada bulan itu, dan barangsiapa sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), maka (wajiblah baginya berpuasa), sebanyak hari yang ditinggalkannya itu, pada hari-hari yang lain. Allah menghendaki kemudahan bagimu, dan tidak menghendaki kesukaran bagimu. Dan hendaklah kamu mencukupkan bilangannya dan hendaklah kamu mengagungkan Allah atas petunjuk-Nya yang diberikan kepadamu, supaya kamu bersyukur.

SurahAl-Baqarah: Ayat 185

2. Bulan yg d buka nya pintu syurga seluas-luasnya & d ttup nya pintu neraka seerat-eratnya

3. Hanya Bulan yg mmpunyai Solat sunnat Tarawikh

4. Trdapat mlam Lailatul Qadar ( mlam kmulian yg lbih baik dari seribu bulan )

Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (Al Quran) pada malam kemuliaan(1).Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu?(2).Malam kemuliaan itu lebih baik dari seribu bulan(3).Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan(4).Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar(5).

Surah Al-Qadr: Ayat 1-5
5. Bulan Keampunan/Penebus dosa

Sebagaimana sabda Nabi Muhammad Shallallahu ‘alaihi wasallam:
Maksudnya:

“Sembahyang lima waktu, dan sembahyang Jumaat ke sembahyang Jumaat berikutnya, dan bulan Ramadhan ke bulan Ramadhan berikutnya adalah menjadi penebus dosa yang terjadi di antara waktu-waktu tadi, selama orang itu menjauhi dosa-dosa besar.”

(Hadis riwayat Muslim)

No comments:

Post a Comment